Da det var nyt

Nye ord i 1950erne og 1960erne, ord som alle kendte og brugte

I 1957 sendte Sovjetunionen det første rumfartøj op. Det hed Sputnik, og dette navn kom snart til at betyde noget hurtigt og smart – ”hurtig som en sputnik” sagde vi.

I Ungarn var der revolution; de forsøgte at frigøre sig fra Sovjetunionen. Vi samlede ind til Ungarnshjælpen via store radio og fjernsynsshows hvor Otto Brandenburg fik sit gennembrud. Senere kom FN-pladen, den første ”koncert” til fordel for nødlidende folk i hele verden.

I skattelisterne kunne man se hvor meget folk betalte i skat; det kunne godt give anledning til misundelse. Bag villahækkene boede ligusterfascisterne.

Ellers gik vi mest op i hvordan vi så ud. I København smurte drengene Brylcreme i håret og redte det til en anderumpe i nakken når de gik til asfaltbalEnghave Plads i København der således blev kendt i hele Danmark som jitterbug‘ens Mecca. Deres bukser var af kunststoffet terylene (polyester). Pigerne satte håret højt op – det blev touperet. For at få det at fylde mere, brugte de en valk, fx et franskbrød; på den måde kom de til at ligne den franske sexkilling Brigitte Bardot. Senere fik de alle sammen Carmen Curlers, til at lave krøller i håret, en dansk opfindelse der skulle gå verden rundt.
Musikken ved asfaltballerne blev kaldt pigtrådsmusik fordi den blev spillet på elektrisk guitar og af mange blev opfattet som støj. De mere intellektuelle eller hippe gik i jazzklub. Deres påklædning var fodformede sko og islandske sweaters eller rullekravesweaters; mange havde SF-skæg (fuldskæg).

Allermest glædede pigerne sig til at få en bh. Strømpebukser og giraftrusser fik de også. Om sommeren brugte de bikini, opkaldt efter Bikiniøerne hvor en af de første atomprøvesprængninger fandt sted. Drengene gik i duffelcoats og kørte på knallerter.

Hjemme kunne man høre Efter Skoletidtransistorradioen eller – hvis man boede i København – Radio Mercur der blev sendt fra et skib i internationalt farvand i Østersøen fra 1958-63. Denne radiokanal var nemlig reklamefinansieret, og reklamer var ikke tilladt i Danmarks Radio. Først i 1963 kom DR’s kanal P3 med popmusik, men uden reklamer.

En ny rejseform lokkede mange til Mallorca: charterrejser (et helt fly med turister til samme hotel). Når de kom hjem gik de på cafeteria hvor de drak kolbekaffe og spiste soft ice.

Ved pølsevognene var en hot dog en ny form for mad. Tidligere fik man bare en ”pølse med brød” og sennep og ketchup. Hvis man ikke havde råd, kunne man få en kradser, en lille halv bolle med stærk sennep. Den kostede 10 øre.

Børnene havde spareure der gik i stå hvis man ikke sparede op regelmæssigt af sine lommepenge. Ellers kørte de rundt på cykler med klemmer på hjulene der skrabede mod hjulets eger og illuderede motor. På en snor mellem styret og forhjulet sad der cykelflag, små vimpler, måske fra campingpladser i andre lande. Hvis man ikke havde råd til at rejse på sommerferie, kunne man få en skolebillet der gav gratis transport med tog i Danmark. Pensionister kunne køre gratis i bus om eftermiddagen på deres mimrekort.

Men den allersmarteste ting man kunne få, var nu en kuglepen der længe ikke var anerkendt som gyldigt underskriftsmiddel.